Çocuklarda Topuk Ağrısı
Çocukluk çağında topuk ağrısı nadir değildir. Özellikle 8 yaş civarında aktivitenin ve kilo alımının artmasıyla görülme sıklığı artar. Okul çağında organize spor aktivitelerinin giderek artması sıklığında artmanın nedenlerinden biridir.
Çocuklarda Topuk Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Çocukluk çağında topuk ağrılarının en sık nedenleri aşırı kullanıma bağlı kalkaneus (topuk kemiği) apofiziti (Sever Hastalığı, büyüme kıkırdağı ağrılı reaksiyonu), yumuşak doku ve kemik zedelenmeleri ve plantar fasiittir (ayak tabanındaki sağlam yumuşak dokularda zedelenme ve ağrı ile karakterize durum). Aşil tendon sorunları çocuklarda sık olmamakla birlikte hızlı uzama ve kilo alma dönemlerinde ani artan aktivite sonrası topuk bölgesinde ağrı oluşturabilir. Kalkaneus kistleri süngerimsi yapıdaki kemikte zayıflık yaratarak ağrı nedeni olabilir. Kemik ve yumuşak doku enfeksiyonları ile romatolojik hastalıklarda da topuk ağrısı yakınması olabilir. Sinir sıkışmaları nadir bir topuk ağrısı nedeni olarak çocuklarda yakınmalara neden olabilir.
Topuk Ağrısı Yakınması Olan Bir Çocuk İçin Ne Yapılmalıdır?
Ani başlangıçlı değil ve bir yaralanma ile ilişkili değilse topuk ağrısı olan çocuklarda öncelikle aktivite azaltılmalıdır. Sert yüzeylerde yapılan egzersizler durdurulmalı, ayakkabıların yumuşak tabanlı olmasına çalışılmalıdır. Topuk bölgesine yapılacak masaj ve soğuk uygulama şiddetli yakınmaları azaltacaktır.
Topuk Ağrısı Yakınması Olan Bir Çocuk Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?
Şikayetler iki haftadan uzun sürüyor ve şiddeti giderek artıyorsa, topuk bölgesinde şişlik, kızarıklık ve/veya sertlik saptanmışsa, yürümeyi engelleyecek kadar şiddetli yük verme ağrısı varsa fazla zaman geçirmeden çocuk ortopedi yaklaşımı tecrübesi olan bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı ile görüşülmelidir.
Topuk Ağrısı Yakınması Olan Bir Çocuk İçin Ne Zaman Hangi Tetkik/Tetkikler Yapılmalıdır?
Doktorunuz çocuğu ve sizi dinleyip topuk ağrısı ile ilgili derin bilgileri aldıktan ve muayeneyi yaptıktan sonra tetkik gerekip gerekmediğine karar verecektir. Genellikle aşırı kullanımla ilişkilendirilebilen ve daha ciddi durumları düşündürecek özel muayene bulguları olmayan topuk ağrılı çocuklarda ilk görüşmede tetkik istenmeyebilir. İlk tedaviler sonrası yakınmaların durumu değerlendirilir. İlk tedavilerden beklenen fayda sağlanamadığında veya muayene bulgularına göre kemikle ilgili farklı hastalıklardan şüphe edildiğinde düz grafiler, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans inceleme tetkikleri istenebilir. Sekiz yaştan küçük çocuklarda ultrasonografi kalkaneus büyüme kıkırdağındaki etkilenimler, bölgedeki sıvı birikimleri ve Aşil tendon sorunları ile ilgili oldukça yeterli bilgi verir. Radyasyon içermemesi ultrasonografinin en önemli avantajları arasındadır.
Daha geniş bilgi için
0 539 708 2895
Prof. Dr. Bülent Dağlar